Unngå langvarige skader

Kroppen vår består av levende vev som hele tiden tilpasser seg den belastningen den går igjennom. Derfor blir vi sterkere når vi løfter, raskere når vi trener sprint og knoklene våre styrkes av og etter den aktiviteten vi gjør. Samtidig vil vi bli svakere i de periodene vi gjør mindre.

Selv om kroppen vår er utrolig tilpasningsdyktig så opplever mange smerter og skader i forbindelse med idretter som for eksempel løping. Gjør vi for mye rekker ikke kroppen å tilpasse seg fort nok og vi ender med en reaktiv reaksjon i vevet, noe som utarter seg som hevelse og smerte.

Når smerter dukker opp er det vanlig å søke etter feilen i valg av sko (valg av løpesko), valg av underlag, løpeteknikk og fotstilling. Alle disse tingene kan ha en betydning, men er som oftest ikke det viktigste. Skader oppstår som regel når du har pushet deg forbi din toleranse, det vil si at du har økt treningsmengdene dine eller økt intensiteten mer enn vevet klarer å tilpasse seg til.

Juster belastningsnivået

Når smertene oppstår er det lurt å ta det med ro noen dager, da vil det som regel gå over. Å unngå vedvarende plager kan faktisk være så enkelt. Når du starter opp igjen er det viktig ikke å starte opp på samme belastningsnivå som før plagene oppsto, men heller ta treningen ett steg ned før du bygger deg opp igjen. Det skadde vevet vil ha redusert kapasitet til å tåle belastning og dette er den største årsaken til tilbakevendende plager. Følger du en fornuftig progresjon reduserer du faren for tilbakefall betraktelig. Styrketrening av utsatte strukturer vil også være et positivt tiltak for redusert skaderisiko.

Dersom smerter oppstår selv om du ikke har økt intensiteten, varigheten eller frekvensen på øktene dine er det andre faktorer som kan spille inn. Alt du foretar deg i hverdagen vil potensielt ha en innflytelse på det totale bildet – det kan være at strukturene ikke har fått like mye hvile som vanlig på grunn av jobb, hobbyer eller andre aktiviteter. Søvn og stress har også vist seg å kunne påvirke. Har du byttet sko i det siste vil det være greit å finne ut av om dette har hatt noe å si.

Oppsummering

Dersom du er vant til den aktiviteten du driver med og smerter oppstår (i fravær av et traume) så er belastningsjustering det viktigste grepet du tar. Når ting bedrer seg øker du gradvis belastningen igjen fra et lavere nivå enn der du var når smertene oppsto. Da unngår du på nytt å overbelaste strukturene og du kan fortsette den gode treningen din over tid. Det er også fornuftig å styrke muskler og sener slik at dette vevet øker sin toleranse for treningen du legger ned.

Smerter er altså ikke et tegn på et langvarig avbrekk. Er du en av de som stadig får slike små avbrekk så vil det være en idé å se på om du starter opp igjen på et for høyt belastningsnivå, øker for fort eller gir vevet for lite hvile. Dersom alt dette er på plass kan vi se på fottøy, løpeteknikk og andre faktorer. Vedvarende plager, som typisk er et resultat av vedvarende overbelastning, bør håndteres på en annerledes måte – her vil styrketrening være viktig.

Lykke til med treningen din – den gjør deg mest godt!

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen