Skiveutglidning har gått ut på dato

Skiveutglidning. Et begrep du antageligvis har hørt før. Et begrep en gjerne forbinder med ryggsmerter. Kanskje har du blitt fortalt av en terapeut at du har skiveutglidning? Det har jeg, og den gangen tenkte jeg ikke så mye på det. Faktisk, så ga det mening der og da. Ikke fordi det faktisk gir mening, men fordi man har en tendens til å kjøpe det en terapeut sier uten egentlig å tenke på hva det er som faktisk blir sagt og hva det har å si for deg. Denne teksten handler om nettopp det, hva vi terapeuter sier for å forklare smertene dine og hvorfor skiveutglidning egentlig er et uttrykk som bare dinosaurer bruker.

Skiveutglidning er et begrep som i utgangspunktet viser til prolaps eller bukning av skiven som ligger mellom ryggvirvlene, det vi på fagspråket kaller discus intervertebralis. På folkemunne er det ofte bare ordet mellomvirvelskive som blir brukt. Disse mellomvirvelskivene er bygd opp av fiberbrusk i flere lag og i midten finner du en bløt kjerne. Fordi tyngden som hviler på ryggene våre overføres til disse mellomvirvelskivene er de også utsatt for mye belastning og påkjenning.

Nå tenker du kanskje litt spørrende, «Ja, det gir jo mening. Skiva har jo glidd ut?». Nei, det har den ikke. Prolaps er prolaps, bukning er bukning og ikke skiveutglidning. Mellomvirvelskiene dine glir absolutt ingensteds. Noen gang. De er så godt forankret i ryggvirvlene som de sitter mellom, at dette er umulig med den belastningen vi mennesker blir utsatt for. Folk glir på isen, på vått gulv, Steven Gerrard gled da Liverpool spilte mot Chelsea i April 2014 og dermed tapte Premier League tittelen, men mellomvirvelskivene dine, de glir absolutt ingen plass. Det er rett og slett et dumt begrep som reduserer smertene dine til noe de ikke er.

Bilmerket Lamborghini har en modell som heter Aventador S, og på sine nettsider skriver de følgende om bilen.

«What the new S model inherits from the Aventador family is its extraordinary beating heart: the iconic V12 engine. It is the sign of recognition of a thoroughbred power, with its excellent acceleration performance at any engine speed, lightning-fast responsiveness, a breathtaking roar, and now a full 40 HP more to unleash on the asphalt.»

Tenk deg at du ikke vet hva slags bil en Lamborghini er. Jeg ser for meg en rask, rød bil på italienske landeveier som kutter gjennom svinger og ligger som limt til veien. At jeg skal summere opp alle faktorene som er med på å påvirke dine ryggsmerter og tilskrive årsaken skiveutglidning blir litt som om jeg oppsummerer hva Lamborghini skriver om sin Aventador S og sier at bilen er tung og treig. For det første stemmer det ikke, og for det andre gir det deg et bilde av en helt annen bil dersom du ikke har peiling på hvordan en Lamborghini ser ut.

For la oss kalle en spade for en spade, pasientene våre har ikke kompetanse til å avgjøre om vi terapeuter snakker svada eller om vi snakker fornuft. Vi vet i dag at måten vi velger å forklare hvorfor pasientene våre har vondt er med på å styre hvordan smerteforløpet potensielt kan være. Vi vet at dersom jeg sier at ryggen din er svak og ryggskivene dine har glidd ut fordi bekkenet var skjevt, så vil du med stor sannsynlighet bære det som en sannhet. Denne måten å forklare smertene dine gjør også at du kan bli veldig oppmerksom på bevegelser som «kan gjøre ryggen din skjev», noe som ofte resulterer i at folk beveger seg mindre i frykt for å få smerter. Dette er noe som viser seg å påvirke smertebildet ditt i negativ grad.

Ordene jeg bruker kan faktisk ha en stor effekt på hvordan du oppfører deg etter du går ut i fra mitt kontor. Om du går fra Impuls Helse og tenker at kroppen din er skjør, at skivene dine har glidd ut, er sjansen stor for at du blir redd for at de skal gli ut mer eller at flere skal gli ut. Sjansene er da større for at du legger deg ned, ser i taket og venter på neste oppfølgingstime slik at jeg kan gi deg et nytt knekk for å få den på plass. Passiv behandling har definitivt sin plass i min praksis, men for meg er det like viktig å så tanker om at kroppen din er robust, sterk og tilpasningsdyktig. Dette gjør at du blir mer sikker på deg selv og tør å bevege mer på deg. Du får mer tillit til kroppen og gradvis øker du aktivitetene/belastningen, samtidig som jeg kan vanne disse tankene på oppfølgningstimer og vise deg at kroppen din tåler mye mer enn du tror. I kontrast vet vi også at det å legge seg ned å gjøre ingenting, å bli passiv, er noe som kan forlenge smerteforløpet. Med det i bakhodet høres det kanskje litt mer fornuftig ut at dersom jeg klarer å male deg et bilde av en sterk og robust kropp som tåler og brukes, som ikke glir ut av posisjon bare fordi du plukker opp noe fra gulvet er bedre for smerteforløpet ditt enn om jeg sår tanker som avler frykt for bevegelse og en skjør kropp.

Sannsynligheten for at du holder deg i bevegelse er faktisk større om jeg har klart å få deg til å tro på din egen kropp og hvor fantastisk tilpasningsdyktig og robust den egentlig er. Smerte er langt mer komplisert enn at noe er vondt fordi noe har glidd ut av posisjon, og det burde heller ikke behandles på den måten. Skiveutglidning, det er et begrep som er utilstrekkelig for å forklare hvorfor du har vondt. Det ligger så mye mer bak enn bare det. Ryggen din er faktisk ekstremt robust og sterk. Den har en enorm evne til å tilpasse seg etter belastningen den blir utsatt for bare du gir den tid til å la seg tilpasse. Jeg sier ikke at du ikke kan få vondt av å måke snø eller å plukke opp noe fra gulvet, for det kan du definitivt. Jeg sier at en skiveutglidning ikke er tilstrekkelig for å forklare dette. Dette har mer med å gjøre at du ikke beveger deg generelt sett i hverdagen, at bevegelsen du gjør med ryggen og belastningen du påfører den er noe den slettes ikke er vant til. Responsen er da gjerne at kroppen skrur på litt smerter for å få deg til å ta det litt mer piano. Det er faktisk slik at vevsskade ikke trenger å være til stede for at du skal oppleve smerter, og du trenger ikke oppleve smerte selv om det er vevsskade til stede i kroppen din. Kroppen har en helt spesiell evne til å filtrere ut signaler den mener ikke er av relevans, på samme måte som den kan forsterke signaler som den mener er relevante, selv om de nødvendigvis ikke er praktiske i hverdagen.

Og helt til slutt, bare slik at jeg er sikker på at vi forstår hverandre. De mellomvirvelskivene dine, de glir absolutt ingen plass.

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen