Har du smerter eller andre plager i muskel- og skjelettapparatet kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre, hvor du skal gå, hvem du skal stole på. Skal du knekkes, skal du trene, skal du slutte med en aktivitet, skal du bare ta tiden til hjelp? Det selges mange kurer og tvilsomme lovnader, så det kan være vanskelig å navigere i tilbudsjungelen.
Hvem snakker sant, og hva sitter du igjen med på både kort og lang sikt ved å benytte deg av de forskjellige tilbudene?
KUNNSKAPSANVENDELSE ER DET ALLER VIKTIGSTE
Tradisjonelt ser mange på oss behandlere som noen som skal fikse noe, det vil si at vi skal rette på noe som er skjevt, dytte noe på plass og få ting til å tilhele. Når dette er gjort, skal smertene forsvinne. I virkeligheten er det ikke dette vi gjør, for dette er ikke noe som er mulig. Ting som er skjeve har ofte lite å si for smertebildet, og vev som er skadet kan ikke vi gjøre noe med, med våre hender.
Mye mer enn slike tekniske ferdigheter handler derimot god behandling om riktig anvendelse av kunnskap. Til riktig tid, i riktige doser, til riktig person. En plage skal aldri ha en standard behandlingsmetode eller slavisk følge en protokoll. Vi har ikke spesielle skrutrekkere, hammere eller andre verktøy som passer de forskjellige plagene. Det handler ofte om smerte, og hvert ledd har i så måte ikke sin egen særskilte mal.
VI MÅ VITE UENDELIG MYE, OG VI MÅ FORSTÅ DEG
Det er en stor oppgave å benytte all den tilgjengelige kunnskapen der ute og tilpasse den til deg, men det er en oppgave vi liker og legger stolthet i. Vi blir aldri utlærte i dette faget, det vil alltid være uendelig mye å lære og å øve på, men å være med på denne utviklingen av faget og på din vei mot bedre helse er utrolig givende. Det er spennende å se hvordan et sosialt liv spiller inn, hvordan det mentale spiller inn og hva det fysiske betyr, for deretter å sette alle disse delene sammen og se hvordan de spiller plagen du sliter med – hvordan din indre equalizer bestemmer lyden på sangen din.
Vi må forstå deg. Vi må forstå hvordan vi best kommuniserer dette med nettopp deg. Å benytte kunnskapen til å tilpasse et opplegg for deg er av høy verdi, i motsetning til å basere behandlingen på å rette på «feilstillinger», fjerne «muskelknuter» og forkaste ditt bevegelsesmønster.
Hvordan samfunnet forstår smerter i dag kan være til hinder for at du blir bra. Om vi lærer deg litt om din smerte, så kan det være nok til å redusere den. Derfor tør vi å utvide smertens årsaksgrunnlag på bakgrunn av all dokumentasjonen vi sitter på i 2019.
JUSTER, IKKE BLI JUSTERT
Det er mye å hente i et felles ønske om å påvirke de virkelig viktige aspektene for dine plager. Helse handler ikke om å bli justert, men om å gjøre justeringer. Helse handler om kunnskap og forståelse, ikke en kur. Du har alt å vinne på å være nysgjerrig på egen helse, for dette vil skape gode diskusjoner og legge grobunn for gode svar sammen din behandler. Det har potensiale til å bedre din helse, og stimulere til riktig anvendelse av kunnskapen vi besitter. Du kan spille oss gode, så ikke gi oss skulderen din som du leverer bilen på verksted. Det gir en lite vellykket service.
MÅLET ER AT DU IKKE TRENGER Å SE OSS IGJEN
Behandlingen du får skal ikke være gitt før du kommer inn, men gis på bakgrunn av de behovene som er avdekket gjennom undersøkelse og samtale. Om du kan avslutte et behandlingsforløp med kunnskap og forståelse til å ta vare på din egen helse og dine plager, så synes vi det er utrolig kult. Du trenger kanskje ikke å se oss igjen, men vi har vært med på å forbedre din livskvalitet. Ingen ting slår det.
VÅRT UTGANGSPUNKT ER UVESENTLIG
Vi må møte deg der du er og ikke der vi skulle ønske at du var. Det hjelper ikke med veldokumenterte tiltak om du ikke ser poenget med dem. Det hjelper ikke med en kul skulderøvelse, om du synes slik trening er dørgende kjedelig. Det hjelper ikke med en veloppsatt plan fra vår side, om den verken er gjennomførbar, motiverende eller forstått av deg. Du må være med på starten. Som Kierkegaard sa;
Hvis det i sannhet skal lykkes
å føre et menneske hen til et bestemt sted,
må man først og fremst passe på å finne ham der
hvor han er,
og begynne der.
(…)
For i sannhet å kunne hjelpe en annen,
må jeg forstå mer enn han,
men dog vel først og fremst forstå
det, han forstår
NOEN GANGER SMILER VI AV INGENTING
Det du ofte oppsøker oss for er smerter. Og smertens opphav strider faktisk med det vi alle lærte gjennom oppveksten. Smerte er ikke et rent fysisk fenomen. Smertens intensitet sier ofte lite om skadens størrelse, eller om det faktisk er en skade i det hele tatt. Smerten sier ikke noe om at vår kropp er for skjev, for skjør, for svak. Smerte er en følelse som har et visst uttrykk. Som et smil som et uttrykk for glede. Noen ganger får du glede av små ting, andre ganger er livet så dritt at det skal helt enorme ting for å gi glede. Noen ganger er du glad, men så sliten at du ikke orker å smile. Noen ganger smiler du selv om du er lei deg. Smerte som uttrykk er også litt sånn, den er en totalsum av alt under overflaten. Løper du barføtt fra en jagende bjørn, så gir det lite smerte å tråkke på en skarp stein. Tusler du ensom nedover gata derimot, gjør den samme steinen sannsynligvis forbaska vondt.
Smerten din er et resultat av ting som skjer i og rundt deg, og behandlingen skal ta utgangspunkt i dette.
DU HAR FLERE SVAR ENN OSS
Du har mye bedre svar på din smerte enn det vi har. Vi vet bare om alle faktorene som finnes der ute som har vist seg å kunne skape smerte hos folk. Du er eksperten på din. Men kanskje må du lete etter svarene hos oss, fordi vår kunnskap gjør at du kan forstå det hele litt bedre.
Derfor er dialogen mellom behandler og pasient så viktig. Uten den kommer vi ikke helt til bunns. Du kan fort bli bedre av et trykk her, et knekk der og en velment øvelse. Men til bunns kommer vi ikke.
Hva om tiltakene velges på alle de gode svarene vi kan få sammen? Da skaper vi helt nye fortellinger. Hva om du får svar fra spørsmålene du selv stiller? Da tror vi ikke pillene det markedsføres for, tapene med sine virkninger og alle fancy leddjusteringer lenger blir så glansfulle. Da er det pasienthistoriene, de ekte, som får føre pennen.