fbpx

KRYSTALLSYKEN

 

Har du opplevd å bli svimmel når du våkner om morgenen, eller når du snur deg i sengen? Da kan det hende du har krystallsyken, eller også kalt BPPV. Dette er ikke farlig, men kan oppleves som ubehagelig for mange, da man kan føle seg desorientert og ustø til tider. Denne tilstanden er en av de vanligste årsakene til at man opplever en slik svimmelhet og den er mer vanlig hos kvinner enn menn.

 

For at vi bedre skal forstå hva krystallsyken er og hva den kan komme av, skal vi enkelt forklare balansesystemet og det indre øret. Skal også forklare litt om hva som skjer og hvordan man kan gjøre noe med symptomene.

 

Balansen vår påvirkes av syn, hørsel, selve balanseapparatet inne i øret og huden vår. Her kan man se at det er en god del faktorer som spiller inn på om vi er i balanse eller ikke. Ved krystallsyke kan man også få noe som heter nystagmus, eller ufrivillige øyebevegelser. Dette kan komme når man endrer hodets posisjon eller ligger på en eller annen side i f.eks sengen. Disse øyebevegelsene kan gå i ulike retninger, litt avhengig av hvor årsaken sitter.

 

Balanseapparatet inne i øret består av tre bueganger. Disse blir delt inn i den bakre, ytterste og fremre buegang. Inne i disse buegangene er det væske som reagerer på hodets ulike bevegelser til enhver tid, slik at du hele tiden vet hvilken posisjon hodet står i og for å stabilisere øyeeplet ved bevegelse av hodet. I tillegg er det to små otolittorganer inne i øret i disse finnes det otoconer, eller da krystaller på godt norsk. Det er også derfor denne tilstanden har fått navnet krystallsyken.

 

Det som skjer ved krystallsyken er at disse otoconene løsner og vandrer inn i en av disse tre buegangene. Akkurat hva dette kommer av er ikke helt sikkert, med unntak av hodeskade eller whiplash. Når man bøyer seg ned for å ta på sko eller snu seg fra den ene siden til den andre i sengen, vil normalt væsken inne i buegangene reagere på denne bevegelsen og gi beskjed til hjernen om hvordan hodet er plassert. Ved krystallsyken vil disse krystallene som nå ligger inne i væsken i buegangene lage forstyrrelser og hjernen får signaler om at hodet fortsatt er i bevegelse selv om du ligger i ro. Da vil man kunne oppleve en form for svimmelhet og en nystagmus som følge av dette.

 

I de fleste tilfeller vil diagnosen kunne bli satt ved å gjøre ulike posisjonsmanøvere og direkte inspeksjon av øynene for å se etter nystagmus. I tillegg vil noen også kunne bruke briller som registrerer øyets bevegelse til en hver tid når du endrer hodets stilling, disse blir kalt for Frenzel-briller.

 

Når diagnosen er satt og man har funnet ut hvilken av de tre buegangene som er årsaken til plagene og symptomene, vil man kunne starte behandlingen som består av en reponeringsøvelse eller en sekvens som man må gjennomføre. Hver av de tre buegangene har hver sin reponeringsøvelse, så det er viktig å finne ut hvilken av disse tre som er påvirket.

 

Den vanligste og hyppigste buegangen som er årsaken til plagene er som oftest den bakre delen, med hele 80% av tilfellene. For å behandle denne typen bruker man en manøver som blir kalt for Epleys manøver. Dette er en behandlingsform som kun tar et par minutter, og hvor behandleren din holder hodet ditt i utvalgte stillinger som gjør at løse krystaller forsvinner ut av buegangen. Denne manøveren kan bli gjort flere ganger til svimmelheten og symptomene blir mindre eller forsvinner.

 

Vi har kunnskapen til å undersøke og behandle krystallsyken, så ta kontakt om du har spørsmål eller bestill time på knappen under.   

 

Del innlegget
Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Scroll to Top