Hvordan ser fremtidens behandling ut?

Å visualisere meg selv som fysioterapeut om 5, 10 og 20 år er en øvelse jeg ofte gjør. Jeg er ingen spåmann, men jeg er overbevist om at det vi gjør i morgen alltid vil slå det vi gjør i dag, så lenge lidenskapen for det vi driver med er tilstede. Om morgendagen ikke er lysere, da er det stillstand, og vi ønsker at pasientene våre skal få den beste behandlingen de kan ut ifra det vi vet. I morgen skal vi vite mer enn vi gjør i dag, og i dag mer enn vi gjorde i går.

Samtidig er jeg opptatt av innovasjon. Jeg liker ikke å stå på stedet hvil, og jeg har en klinikk jeg ønsker å føre inn i fremtiden. Jeg har pasienter jeg vil alt godt, og per i dag er det rom for både å utforske og sprenge de tradisjonelle behandlingsrammene – det finnes fortsatt forbedringspotensiale når det kommer til resultater for mange med plager i muskler og ledd. Det er alltid ting vi kan gjøre bedre for våre pasienter. Derfor er det nyttig at vi ser oss selv i speilet, men også at vi åpner vinduene. Og hvem vet – kanskje vi skal snekre helt nye rammer?

Siden vi åpnet Impuls Helse for 5 år siden har vi tatt på oss mange forskjellige briller. Vi har sett på hvordan vi kan bedre forutsetningen for gode resultater med nyervervet kunnskap, vi har sett på hvordan vi kan endre hvordan vi prater med og vår interaksjon med pasientene, og vi har sett på hvordan oppfølgingen kan gjøre det hele mer effektivt. Vi har også prøvd å titte i glassene og se hvordan vi kan endre det fysiske miljøet på klinikken for å skape noe ekstra. Det er noen djevler i detaljene, men vi skal for all del ikke glemme hvordan hele bildet fremstår. Når du kommer til oss så skal du føle deg velkommen, du skal føle deg sett, du skal stole på vår kunnskap og du skal fylles med inspirasjon til å gjøre noe med plagene dine. Det holder altså ikke at vi bare har god faglig kunnskap.

Helse er hele oss. Det er ikke avhengig av en liten benlengdeforskjell, en liten skjevhet i ryggen eller to forskjellige føtter. Helse er deg, dine erfaringer, hvordan nervesystemet ditt har lært seg å respondere, ditt sosiale velvære, dine valg rundt mosjon, kosthold og søvn, din kunnskap og litt flaks og uflaks her og der. Ingen fysisk undersøkelse kan ta høyde for dette. At vi blir kjent med deg forteller noe om dette. Når du gir av deg selv, tillater du at vår kunnskap kan skinne. Da kan vi bruke vår kunnskap til å gi deg de rette rådene, til å få deg til å stille de riktige spørsmålene, til å veilede, støtte og legge opp trening og behandling.

Samtidig med at fremtiden bølger nærmere, glir våre arbeidshansker på fingertuppene. Vi skal rett og slett ikke være et yrke hvor vi på folkemunne kommer under kategorien «håndtverkere». Vi skal ikke se på mennesker som maskiner, vi skal ikke drive helsefabrikker, vi skal ikke skylde på ditt reisverk for alt mulig rart. Vi skal være veiledere, støttespillere, motivatorer og trenere. I fremtiden vil behandlingsbenken være et supplement i behandlingen av svært mange mennesker, ikke sentrum av rommet.

  • Behandlingstimene kommer til å vare lengere. Gode samtaler og veiledning skal ikke presses inn i et snevert tidsrom. Haster vi igjennom blir det fort 30 bortkasta minutter, istedenfor 45-60 verdifulle minutter. Neste time må starte der forrige sluttet, istedenfor at vi må begynne på nytt hele tiden.
  • I fremtiden forventer du å ha meningsfulle samtaler, du kommer til å suge oss for tips til hvordan du kan endre det du gjør for å få mindre smerter, du kommer til å være overbevist om at langvarige plager ikke kan løses på en benk. Du kommer til å stille krav til oss, og samlebåndsbehandling blir svartelista. Du kommer til å kreve at du blir tatt seriøst for den du er og for livet plagene dine opererer i.
  • I fremtiden ser du ingen plakater med røde kryss, merker og dryss i lokalene til fysioterapeuten din. Du ser ting som viser deg hva kroppen kan. Hvordan den kan tilpasse seg. Hvilke ressurser som bor i den. Det finnes ikke noe mer utrolig her på jorda enn menneskekroppen. Den er komplisert, men har så uendelig mange muligheter. Vi må bare ta noen fornuftige valg på om vi skal gå til høyre eller venstre, stoppe opp eller gå, løpe eller holde igjen. Vi må få tilgang på kunnskap som hjelper vår status her og nå og for fremtiden. Vi må ikke bli satt i en felles menneskeboks og bli gitt de samme rådene. Det er ikke det du betaler for. Det er ikke det du blir bra av. Fremtiden er fin, for da finnes ikke denne boksen.
  • Når du kommer til en fysioterapeut i fremtiden, så kommer du ikke til å forvente å bli fikset. Du kommer ikke til å se etter behandlingsbenken. Jeg tror kanskje ikke du vil møte den i det hele tatt på rommet du og din behandler tar den aller første praten. Jeg ser for meg at vi heller møtes i et hjemmekoselig rom, med gode stoler eller sofa, grønne planter, rykende fersk kaffe og en atmosfære for en god dialog. Det er her god helse starter, i krysningen av dine erfaringer rundt dine plager og vår kunnskap om dem. Det er her det starter og det starter med ditt utgangspunkt. Herfra kan vi putte kunnskap til dine valg slik at du fra krysset du står i kan velge veier som fører til bedre helse. Med en god dialog kan denne veien være på veier du liker, der asfalten er dine hobbyer og bilen du kjører kanskje av et merke du har valgt helt selv. Kanskje ender du opp med å like akkurat den spesielle bilen fordi vi har lært deg at den kan ta deg dit du vil, selv om fargen er litt off.
  • I fremtiden bruker du oss som kunnskapskilde og en veileder. Kanskje også en slags motivator. Du bruker oss til trening, både forebyggende og helsefremmende. Du bruker oss som avanserte personlige trenere. Som personlige helsecoacher. Dette tror jeg, men fremtiden har alltid noe på lur, så vi får nesten vente å se. Men om det blir dette, så tror jeg dette blir bra. Og her hos oss, så har vi mye av denne fremtiden i oss allerede. Men vi kan fortsatt gjøre mange fornuftige endringer, og du kan få litt tid til å bli vant med tanken.

Og roboter? Nei, de tror jeg ikke kommer til oss. For helsehjelp handler i stor grad om menneskelig interaksjon.

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen