Helse handler om mennesker. Det handler om valg. Om hvordan vi har det, og hvordan vi tar det. Det handler om relasjoner, kunnskap og mestring. Det handler om en del aspekter vi ikke selv har kunnet ta fullstendig kontroll på det siste året.
Om vi ser på store studier, så er det disse store linjene i livet som betyr noe. Disse tingene korrelerer mye mer med smerter i muskel- og skjelettapparatet enn biomekanikk og strukturelle skader, selv om endringer i kroppens vev selvfølgelig ikke skal ut av bildet.
Vi mennesker er levende organismer, vi er tenkende vesener, vi er intelligente, vi etterstreber å passe inn og finne vår vei. Derfor kan vi også gå oss vill, vi kan føle oss utenfor, vi kan føle at vi ikke strekker til, vi kan stole på informasjon som er feil og som skaper unødvendig trøbbel for helsa vår. Det er nok av medier og uttalelser der ute som gir oss feilinformasjon, som formidler frykt og alt du må passe på, og alt du ikke må gjøre for å få smerter, skader og dårlig funksjon.
Hva foregår?
Alt vi kjenner i kroppen, er et resultat av hva kroppen tror foregår. Tror vi at noe er farlig for oss, så er det naturlig for kroppen å beskytte oss. Beskyttelse er ofte smerter og ubehag. Mistrives vi i hverdagen, kan dette påvirke størrelsen på smerteopplevelsen vår. Det er det samme som skjer når vi blir syke og kjenner mer smerter i muskler og ledd enn vanlig – noe har påvirket smerteopplevelsen.
Ved mange smertetilstander vil ikke muskelbehandling, knekking og nåler gi oss fullverdig hjelp. Kanskje ikke øvelser og trening heller. For selv om fysisk aktivitet er det sunneste vi kan gi kroppen, så er det ikke sikkert det gir deg noe i din gitte situasjon. Det er kanskje ikke det viktigste stedet for deg å starte. Helse er multifaktorielt – mange ting påvirker smerter og ubehag, og veldig mange ting kan få oss ut av det. Men det er ikke alltid svar i fysiske undersøkelser, standard protokoller eller en operasjonssal.
Veilede med kunnskap
Som helsepersonell må vi møte mennesker der de er. Vi må lytte. Vi må gå veien med de fra akkurat det stedet de er. Vi må veilede med kunnskap, høre deres oppfatninger og bekymringer, koble inn deres interesser og bli med så langt på veien de trenger før de vet hvor de skal i neste kryss. Vi må altså bli kjent med menneskene.
Dette er helsehjelpen vi trenger. Men vi er ofte solgt noe annet, så for mange høres dette absurd ut. Deler av helsevesenet er også fortsatt glade i quick fixes, for det er ofte slik vi blir verdsatt og det «møter» det som vi tror pasientene er ute etter. Ikke minst er det enklere, ikke fullt så tungt og langsiktig. Men det vi ser på Impuls Helse, er at våre største suksesser, våre største gleder og ikke minst de beste tilbakemeldingene og anbefalingene kommer på bakgrunn av at vi har tatt jobben og sett mennesket og ikke blindt en vond skulder.
Ett år med Covid-19
Nå har vi bikket et år med unntakstilstand, og sosiale relasjoner er reduserte og endret. Mye annet er endret. Mange opplever økonomisk usikkerhet og frustrasjon, planer som går i vasken, liten motivasjon til å trene med mer. Jeg tror for eksempel disse hjemmekontorplagene faller mer i denne kategorien, enn den sitter på en dårlig kontorstol. Da hjelper det ikke å endre stolen.
Vi skal ikke slutte å se på små endringer her og der som påvirker plagene våre, men samtidig så må vi ofte se helse i litt større perspektiv enn det vi gjør. De store trekkene i livene våre påvirker ofte mer enn de små, men som regel er det i marginene vi prøver å finne svarene.
Vi blir med deg på kjøreturen
Så har du slitt med plager over lengre tid, så ta et steg tilbake og se om du kan tegne noen større linjer. Hva trives du med, hva er du misfornøyd med? Hva gir deg glede, hva gjør deg bare irritert? Hvilke interesser har jeg, som jeg undertrykker i alt annet jeg «må» gjøre?
Det kan være en vanskelig øvelse i en hektisk hverdag, så kanskje må du inkludere de rundt deg. Kanskje kan vi som helsepersonell hjelpe deg å se på hvor skoen trykker og guide deg. Du må ta rattet, men vi blir gjerne med på kjøreturen.