Forandrer du ingen ting, vil ingen ting forandre seg

I hvor stor grad er du med på å utvikle dine egne plager, og i hvor stor grad kan du påvirke de samme plagene i positiv retning?

Det er mange råd der ute når det kommer til trening, kosthold og andre livsstilsfaktorer, men hvilke er nyttige for deg? Hvilke er riktige? Fungerer rådene for deg og dine plager? Du kjenner deg selv best, bare du kan lytte til kroppen din og du har absolutt din fulle rett til å tenke selv. Vær kritisk til det du hører, vær nysgjerrig og bruk det du merker er fornuftig. Bruk retten du har til å tenke selv, du har flere svar enn du tror.

Det er aldri kun hjelpen du oppsøker som skal gjøre deg bedre og holde deg frisk, du har et ansvar selv, et ansvar som er så stort at det som regel er avgjørende uansett ekspertise du oppsøker.

I denne teksten reflekterer vi rundt opplevde forventninger til behandling og utbyttet vi ser pasienter har som tar et selvstendig ansvar for egen helse.

 

FORANDRER DU INGEN TING, VIL INGEN TING FORANDRE SEG

Det tar tid og forandring

Ved fysikalsk behandling, uansett om det er hos fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller en annen tilsvarende fagretning, så er ønsket å bli bedre av noe som plager deg. Du betaler for en tjeneste og du forventer at det skal resultere i mindre vondt eller bedre funksjon. Terapeuten skal gjøre sin greie, og du skal gå ut av kontoret som et nytt menneske.

For terapeuter er det en fantastisk følelse de gangene det skjer. Det å ta plagen din i hånda, spenne opp kastarmen og pælme den ut av vinduet i løpet av noen svært velbrukte minutter. Det er lykkerus og lørdag midt i uka. Det skulle gjerne vært slik hver eneste gang, og det er det pasienter drømmer om. En motorvei til himmels. Virkeligheten er dessverre ikke alltid slik. Vi ser som regel en bedring tidlig, men mirakler er ikke hverdagskost i dagliglivet, ei heller i terapeutverden. Vi kan ikke legge hånd på en bristet sene og se den gro sammen foran øynene på oss. For all del, menneskekroppen er fantastisk, vi lar oss til stadighet fascinere av dens enorme selvhelbredende evne, men vi er gitt visse begrensninger. Noen ganger må vi hjelpe kroppen, og noen ganger tar det tid og det tar forandringer.

Mye koker ned til tilstanden. Det hjelper ikke alltid med mastergrader, et sylskarpt og oppdatert faghode eller et magisk knekk – vi har ikke alltid en quick-fix. Noen ganger tar det tid, og noen ganger kommer vi ingen vei med mindre du selv tar tak og gjør en forandring i livet ditt. Det er vår oppgave, med deg på laget, å finne de riktige forandringene. Gjennomfører du ikke forandringene vil vi ikke komme i mål. I de fleste tilfeller vil vi kunne redusere plagene dine forbigående, men vi ønsker begge langvarige resultater. Allikevel stopper ofte viljen til forandring utenfor døra til klinikken. Idéen om å ”bli fikset” er fortsatt gjeldende hos mange.

 

Selvrealisering

Dette er ikke et angrep, men en håndsrekning, vi vil spille på lag. Vi ser det om og om igjen – de som engasjerer seg i sin egen plage, lytter til kroppen sin, kommer med tilbakemeldinger på behandlingen, tilbakemeldinger på råd, på treningsøvelser, der hvor vi spiller ballen frem og tilbake, det er der vi treffer mål. Krysset. Det er der vi blir et vinnerlag. Du kommer med din historie, din kropp, din personlighet og liv og vi møter deg med faglig ryggrad og sender impulser tilbake ut i fra hva vi ser, hører og kjenner. Det er et samspill. Det er essensielt for varig bedring, essensielt for resultater utover kortvarig symptomlette. Det er opp til deg å bestemme hvor lenge du vil ha det bra.

Hvorfor ikke se på behandlingstimene som læring? Du kjenner kroppen din, men hva kan du lære som gjør at du får et verktøy til å holde den sunn og sterk? Er det ikke en god følelse å vite hva du skal gjøre for at du selv skal kunne ha det best mulig? Er det ikke en form for selvrealisering å ta kontroll over din egen helse?

 

Gjør terapeuten jobben sin?

Vi må også se oss selv i speilet. Vi er ikke ufeilbare, som terapeuter blir vi aldri utlærte. Vi må være ærlige, vi må være autentiske og vi må være ydmyke. Vi må oppdatere oss. Lese litteratur, forberede oss til timen. Du kommer til oss med tillitt og et sterkt håp om at akkurat vi er de riktige til å hjelpe deg. Da er det vår oppgave å stille spørsmål ved det vi gjør. Har du fått den forventede progresjonen ut i fra tid, valg av behandling og egen trening? Har de teknikkene vi har brukt vært riktige, har vi hatt riktig fokus, har vi utført teknikkene optimalt? Har vi møtt deg like mye som plagen din? Vi må holde behandlingstilnærmingen dynamisk, vi må se på responsen og hva det vi faktisk gjør gir av resultater. Har du kommet til oss 3 ganger og ingen ting har forandret seg, så kan vi ikke fortsette å trykke på den samme muskelen eller vri deg opp på samme måten. Vi må evaluere det vi gjør, det du gjør og progresjonen som enten er der eller ikke er der. Så må vi gjøre en endring.

Har du valgt riktig terapeut? Har du fått den fremgangen du ønsket? Får du noe igjen for det du betaler? Er terapeuten ydmyk og ærlig dersom du ikke får ønsket fremgang? Samarbeider dere godt? Har han spurt en kollega til råds? Det er ofte nødvendig. Burde du henvises videre til en annen instans? Har du spurt om hva han anbefaler? Dette er spørsmål du bør stille deg. Du må ta ansvar for egen helse. Det sparer deg penger og du bedrer helsa di.

 

Forandrer du ingen ting, vil ingen ting forandre seg

Ingen kan gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat. Ta et grep om din egen helse. Sparr med fagfolk, men delta aktivt selv. Resultatene vil tale for seg, og mestringsfølelsen smaker utrolig godt!

Bruk 2015 til å lage varige endringer for helsa di. Ta tilbake kontrollen, ta tilbake ansvaret. Vi har alle noe å gå på.

Lykke til og ha et fantastisk år!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen