Fibromyalgi

Fibromyalgi – Hva er det?

Fibromyalgi er en tilstand som har flere mulige forklaringer, men ingen helt klar årsak. Det beskrives ofte som en kronisk smertetilstand som påvirker bindevev, muskler, ledd og sener (1). Et hoved kjennetegn er langvarig, utbredt smerte i muskler og skjelett (2). Til tross for disse smertene, finner man ingen tegn til betennelse ved medisinske undersøkelser. Nyere forskning viser antydning til at plagene kan forklares av et samspill mellom endringer i smerteregulering, i nervesystemet som regulerer mage-tarm, temperatur, biologiske responser på stress og genetisk sårbarhet (3–5).

I Norge anslås det at over 160 000 personer lever med fibromyalgi, og tallet er stadig økende (6).


Symptomer ved fibromyalgi:
  • Utbredte smerter: Kanskje det mest karakteristiske trekket ved fibromyalgi. Smertene kan oppleves i både muskler og ledd, og kan variere i intensitet fra dag til dag.
  • Utmattelse: Mange med fibromyalgi opplever en kronisk følelse av å være sliten, selv etter hvile.
  • Søvnproblemer: Søvnen blir ofte forstyrret, og man våkner gjerne uopplagt.
  • Mageproblemer: Irritabel tarm-syndrom (IBS) er vanlig blant personer med fibromyalgi.
  • Kognitive problemer: Konsentrasjonsvansker, hukommelsesproblemer og «fibrotåke» er vanlige.
  • Blæreproblemer: Økt følsomhet i blæren og hyppig vannlating kan forekomme.

Diagnostisering av fibromyalgi

Diagnostisering av fibromyalgi kan være utfordrende, da det ikke finnes noen spesifikke blodprøver eller andre tester som kan bekrefte tilstanden (2). Diagnosen stilles vanligvis basert på pasientens symptomer og ved å utelukke andre mulige årsaker til smertene. For å få diagnosen fibromyalgi, må smertene ha vært til stede i minst tre måneder (1).

 

Behandling:

Det finnes dessverre ingen spesifikk behandling som kan kurere fibromyalgien (1,2). Men det finnes ulike behandlinger som kan redusere smertene og tilføre en bedre hverdag for disse pasientene. Og det baserer seg hovedsakelig på fysisk aktivitet og gode søvnrutiner (1,6). Som for de fleste pasienter så gjelder det også å være i fysisk aktivitet og rette fokuset mot søvn. Men kanskje i enda større grad for de med fibromyalgi på bakgrunn av symptomene de opplever. På bakgrunn av at de fleste med fibromyalgi vil ofte bevege seg altfor lite på grunn av symptomene med tretthet og smerter (7, s. 591-592). Så anbefales det å gradvis legge til trening og intensitet etter aktivitetsnivå. Med anbefalinger for både styrke trening og utholdenhetstrening. Og bør helst gjøres sammen med helsepersonell slik at det ikke startes altfor hardt og gradvis kan tilpasses underveis. Det vises til at både smertene og trettheten kan bli drastisk bedre ved hjelp av fysisk aktivitet.

I tillegg kan osteopatisk behandling være et godt alternativ og bruke for pasienten med fibromyalgi. Det på bakgrunn av at osteopater har et bredt utvalg av manuelle teknikker som kan gjennomføres. I form av veldig skånsomme teknikker som kan brukes i de mest smertefulle regionene hos fibromyalgi pasienten. I tillegg til mer direkte teknikker som massasje, bevegelse av ledd og manipuleringsteknikker om det er nødvendig.

 

Informasjon og hjemmeside for de med fibromyalgi:

https://fibromyalgi.no/

 

Spørsmål eller innspill:

Det er bare å legge igjen en kommentar med egen erfaring fra det med å leve med fibromyalgi siden det er veldig individuelt hvordan ulike opplever det. Du kan også kontakte én av våre terapeuter for hjelp til både manuell behandling og treningsveiledning. Sammen en terapeut kan det settes opp individuelt tilpasset treningsprogram, hvor det også er mulig å gjennomføre dette i de nye treningslokalene våre på klinikken i Ski.

 

 

Referanseliste:

 

  1. Fibromyalgi – Langvarige smerter [Internett]. 2017 [sitert 9. august 2024]. Tilgjengelig på: https://www.helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/fibromyalgi/
  2. Fibromyalgi [Internett]. [sitert 9. august 2024]. Tilgjengelig på: https://www.diakonhjemmetsykehus.no/behandlinger/fibromyalgi/#informasjon-fra-helsenorge-fibromyalgi
  3. Kan du bli betydelig bedre eller frisk av fibromyalgi? – Det medisinske fakultet [Internett]. [sitert 13. august 2024]. Tilgjengelig på: https://www.med.uio.no/om/aktuelt/blogg/2023/kan-du-bli-betydelig-bedre-eller-frisk-av-fibromyalgi.html
  4. Dizner-Golab A, Lisowska B, Kosson D. Fibromyalgia – etiology, diagnosis and treatment including perioperative management in patients with fibromyalgia. Reumatologia. 2023;61(2):137–48.
  5. Siracusa R, Paola RD, Cuzzocrea S, Impellizzeri D. Fibromyalgia: Pathogenesis, Mechanisms, Diagnosis and Treatment Options Update. Int J Mol Sci. 9. april 2021;22(8):3891.
  6. Fibromyalgi – Norges Fibromyalgi Forbund [Internett]. [sitert 9. august 2024]. Tilgjengelig på: https://fibromyalgi.no/funksjonshemmingen/
  7. Karlsson J, Ståhle A, Tranquist J, Aadland AA. Aktivitetshåndboken – Fysisk aktivitet i forebygging og behandling [Internett]. 7. utg. Fagbokforlaget; 2015. 624 s. Tilgjengelig på: https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/aktivitetshandboken/Aktivitetshandboken-Fysisk-aktivitet-i-forebygging-og-behandling.pdf/_/attachment/inline/e7710401-9ac5-4619-916d-ff15a9edb3d4:380162e0f16eef64d00906fc472987340fbcc711/Aktivitetsh%C3%A5ndboken%20%E2%80%93%20Fysisk%20aktivitet%20i%20forebygging%20og%20behandling.pdf

 

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen