Du har kanskje hørt metaforen om begeret som til slutt renner over. Dette er en metafor som blir brukt i flere forskjellige sammenhenger, og det er også noe som vi kan bruke for å forklare hvorfor vi utvikler smerter i kroppen. Denne metaforen er simpel i seg selv, men gjør det enkelt å se på smerte fra et litt større perspektiv uten å begynne med kompliserte begreper og avanserte forklaringsmodeller. Denne metaforen forklarer hvordan stress og belastning blir større enn hva vi har plass til i glasset vårt.
Man kan tenke på vannet i glasset som potensielle faktorer som påvirker hvordan vi oppfatter smerte. Dette kan være faktorer som stress, sykdom, søvn, vevsskade, bekymringer, frykt og vaner, for å nevne noen. Glasset representerer vår toleranse og kapasitet for alle stressorer i livene våre, og når vannet renner over får vi vondt i kroppen. Dette er spesielt relevant for temaet i denne artikkelen, nemlig belastningssmerter.
Belastningssmerter er en type smerter som oppstår av mer belastning på et område, sene, muskel eller annen struktur, enn hva kroppen klarer å restituere. Belastningssmerter kan oppstå av unormalt høy belastning i løpet av en kort periode, eller mindre belastning over en lengre periode. Vanlige tilstander er tennisalbue, musearm, tendinopatier eller plantarfascitt, f.eks. På toppen av dette vil vår toleranse for belastning reguleres av faktorer som stress, sykdom, søvn og kosthold, for å nevne noen. Det vil faktisk si at glasset kan bli mindre, men vi kan også bygge et større glass.
Det er først nå jeg faktisk begynner å nærme meg et poeng i denne teksten, men det du har lest til nå er faktisk svært relevant for å forstå dette. Det du skal sitte igjen med etter du har lest gjennom dette er nemlig en forståelse for hvordan du skal håndtere belastningssmertene dine på egenhånd. Hvordan du skal gjøre dette har du allerede lest i overskriften, og det er faktisk så enkelt som; «Calm shit down, build shit up».
Det var en smart fyr, mye smartere enn meg, som heter Greg Lehman som først brukte dette uttrykket om smerter i kroppen.
Dette begrepet nevner altså to ting du kan gjøre for å redusere smertene dine. Det første er å helle av litt vann fra glasset ditt. Det vil si at du reduserer faktorene som er med på å gi deg smerte i utgangspunktet, og nå snakker jeg hovedsakelig om belastning (les: Calm shit down). Dette er spesielt viktig i starten av en slik prosess. Hvis du ikke tar deg tid til å roe ned vevet som er irritert er sjansen stor for at bevegelse og trening vil irritere det mer.
Når du først har roet vevet ned i en liten periode er det på tide å starte å bygge vevet opp igjen (les: Build shit up). Det viktigste er å finne en belastning som er lett nok til ikke å irritere mer, men som er tung nok til å skape en respons lokalt i området som er overbelastet. Hvis du klarer å finne en ideell belastning vil dette over tid øke toleransen i området som er vondt, og belastning som tidligere var smertefull vil bli mindre smertefull.
Dessverre er det er ofte her folk flest feiler på egenhånd. Det som er viktig når man prøver å bygge opp igjen toleransen til et irritert og smertefullt område er å ha klare retningslinjer på når man skal øke belastning og når man skal la være å øke, eventuelt redusere belastning. Vi kan tenke oss en smerteskala fra 0-10. Alt opp og til og med 5 er greit, så lenge det ikke fortsetter å gi smerter dagen etter. Moderate smerter (=<5) under spesifikk belastning kan være greit, så lenge dette ikke forverres under selve øvelsen/treningen, utover dagen og neste dag. Det er også viktig at belastningen progressivt blir tyngre over tid slik at områdene du belaster tilpasser seg belastningen. På denne måten vil smertefulle områder ha en mye større toleranse for belastning uten å gi smerter. Dette er ikke bare gjeldende når du først har utviklet belastningsrelaterte smerter, men også som et forebyggende tiltak.
Calm shit down, build shit up.