Beinhinnebetennelse er et ord de fleste har en relasjon til, enten du har hatt dette selv eller kjenner noen som har hatt det. For mange er det forbundet med smerte, noe som hemmer treningen og noe som er vanskelig å bli kvitt. Hva er egentlig beinhinnebetennelse – og er det så vanskelig å bli kvitt?
Hva er beinhinnebetennelse?
Beinhinnebetennelse, medialt tibialt stressyndrom, er smerter langs skinnebeinet i leggen som heter tibia og er den mest vanlige overbelastningsskaden. Det oppstår når vevet rundt leggbeinet blir irritert og smertefullt, ofte som følge av langvarig overbelastning. Som regel er smerten lokalisert til innsiden av knokkelen. Det er også mulig å få beinhinnebetennelse på fremsiden av leggen. Vi konsentrerer oss om den klassiske varianten som manifesterer seg til nedre 2/3-deler av leggens innside. Hvis du har det, vet du eksakt hvor vi snakker om. Er du usikker på lokalisasjonen av beinhinnebetennelse tar du tommelen og drar den ned langs innsiden av leggbenet som vist under. Benet har en ganske tydelig kant og dersom du drar tommelen ned på baksiden av denne kanten så berører du beinhinnen.
Beinhinna er bindevev som tjener som feste for muskulatur og leddbånd. Selve ordet beinhinnebetennelse henger igjen da dette har vært oppfattet som en betennelse, men det vet vi i dag at det ikke er. Det har mer med overbelastning å gjøre, og smerter som utvikles som følge av vevsendringer og irritasjon i og rundt vevet.
Hvordan utvikler beinhinnebetennelse seg?
Som regel kommer beinhinnebetennelse av at du har startet en ny aktivitet, økt treningsmengden eller endret ytre faktorer som sko og underlag. Typisk kommer plagene etter en rolig periode hvor du påfølgende gjør litt for mye, litt for fort, med for lite eller mangelfull restitusjon. Gjentatte drag i muskelfestet kan føre til irritert vev. Økt muskelmasse vil også kunne bidra til økt drag på benhinna, dette via bindevevet som omslutter muskelen. Samtidig vil skinnebeinet utsettes for betydelige krefter, og er ikke beinvevet tilpasset belastningen så vil det over tid skapes stressreaksjoner her, og forskning viser at disse reaksjonene er størst i området hvor smertene ved beinhinnebetennelse kommer. Over tid fører denne overbelastningen til at beintettheten reduseres, som igjen reduserer kapasiteten og forverrer tilstanden.
Symptomer på beinhinnebetennelse
Du kjenner smerte langs innsiden av skinnebeinet. I starten vil du føle murring og smerter i forbindelse med trening, men fortsetter du å trene vil du kunne utvikle smerter som også er til stede ved hvile. Ofte kan du føle ekstra smerter morgenen etter trening. Du vil også kunne kjenne smerte ved å bøye foten eller ved strekk av ankelen. Mange opplever smerter under og etter aktivitet, som løping, hopping eller andre belastende øvelser.
- De vanligste symptomene på beinhinnebetennelse inkluderer:
- Verkende smerter i leggene under eller etter fysisk aktivitet.
- Brennende følelse i leggen, spesielt på fremsiden.
- Vondt på innsiden av leggen når du går eller løper.
- Pulserende smerter i leggen som kan bli verre ved hvile.
- Hevelse og trykk i skinnleggen.
Hvor lenge varer det?
Beinhinnebetennelse kan variere i varighet avhengig av alvorlighetsgraden og hvor raskt du tar tak i behandlingen. For noen kan smertene vare i noen uker, mens andre kan oppleve langvarige plager som varer i flere måneder. Tidlig behandling av beinhinnebetennelse kan forkorte restitusjonstiden betydelig.
Hvorfor får vi beinhinnebetennelse?
Det kan være flere årsaker til at du får beinhinnebetennelse, og i noen tilfeller er det som sagt bare blitt gjort litt for mye, litt for fort. Vevet har ikke vært klar til å ta i mot belastningen. Riktig progresjon i treninga er et stikkord, uansett om du har hatt en hvileperiode eller starter på en helt ny aktivitet.
Dersom dette ikke er en direkte årsak kan vi se på fot- og ankelstilling, knær, hofte og fottøy. Det kan være biomekaniske ting å ta tak i, og det kan være muskulære svakheter, instabilitet og stram og trett muskulatur. Vi må se på teknikken din og passe på at vi gjør dette i lys av idretten du bedriver. Er du løper kan vi se på løpeteknikken. Er det noe du kan gjøre med steget? Kan du lande annerledes, kan du øke frekvensen, må du bytte sko? Kanskje er det en svakhet rundt hofta som gjør at du får en stilling i kneet og ankelen som øker belastningen?
For en løper er det ofte nyttig å ta kortere steg og lande under hofta. Da gis bena bedre grunnlag for stabilitet enn om vi lander med foten foran kroppen, og man vil også få bedre pronasjonskontroll. Overpronasjon er et begrep de fleste har hørt om, men er et begrep uten klare grenser og betydning for utviklingen. Pronasjon er en del av vår naturlige støtdemping, og ved god kontroll og innenfor normalområdet så virker pronasjonen beskyttende. Ved uttalt pronasjon og for de som mangler god pronasjon så virker dette til å gi en overpresentasjon av beinhinnebetennelse.
Behandling av beinhinnebetennelse
Hva kan du gjøre selv?
- Reduser eller modifiser trening som har gitt deg plagene i en periode og øk heller på med alternativ trening (f. eks. sykkel og svømming)
- Unngå fullstendig hvile – dette vil redusere belastningstoleransen og kan forlenge skadeperioden
- Styrk leggmuskulaturen
- Lær deg tapeteknikker for beinhinnebetennelse
Hva kan terapeuten din gjøre med beinhinnebetennelse?
Det er nyttig å oppsøke en terapeut for å finne årsaken til at du har utviklet beinhinnebetennelse og for å hindre at det kommer tilbake. Terapeuten vil kartlegge smertehistorikken din, endringer i trening- og aktivitetsnivå og gjøre supplerende kliniske undersøkelser. Videre vil det lages en behandlingsplan. Terapeuten vil lære deg riktige treningsøvelser tilpasset deg, og du vil motta behandling dersom det er nødvendig. Å få en grundig undersøkelse vil gi deg en bedre forståelse av hva som har gitt deg dette og hvordan du fortest mulig kan komme tilbake i full aktivitet. Du vil få vite akkurat hva du skal gjøre, og hva du ikke skal gjøre.
Vi kombinerer ulike metoder for å lindre smerte og forbedre bevegeligheten og kapasiteten i leggene. Våre erfarne fysioterapeuter, osteopater og naprapater vil vurdere dine spesifikke behov og utvikle et individuelt opplegg som passer for deg.
Behandlingsmetoder:
- Treningsterapi
- Trykkbølge
- Muskelbehandling
- Leddkorrigering
- Såler
- Råd og veiledning om trening og teknikk
- Sportstaping
Når bør du oppsøke profesjonell behandling?
Hvis du opplever vedvarende smerter i leggene, er det viktig å oppsøke profesjonell hjelp. Vi kan hjelpe deg med å finne ut hva som forårsaker smertene og gi deg tilpasset behandling og opptrening. Vi har lang erfaring med å behandle beinhinnebetennelse, og våre metoder er trygge og effektive.
Er beinhinnebetennelse umulig å bli kvitt?
Svaret er et klart nei. Forebyggingen er alltid best, men selv når beinhinnebetennelse har stått en stund har du gode muligheter for bedring.
Ofte stilte spørsmål
Hva er beinhinnebetennelse?
Beinhinnebetennelse, også kjent som medialt tibialt stressyndrom, er en smertetilstand i vevet i og rundt skinnebeinet. Det oppstår ofte som følge av overbelastning, spesielt ved aktiviteter som løping og hopping.
Hva hjelper mot beinhinnebetennelse?
Effektive tiltak inkluderer modifisering av smertegivende aktivitet, individuelt tilpasset øvelsesterapi og behandling hos en erfaren terapeut. Trykkbølgebehandling og massasje kan også gi god lindring.
Kan beinhinnebetennelse behandles med øvelser?
Ja, øvelser kan bidra til å styrke musklene rundt leggene og redusere irritasjon. Våre fysioterapeuter kan gi deg et individuelt tilpasset treningsprogram for optimal rehabilitering.
Er det mulig å forebygge beinhinnebetennelse?
Ja, forebygging er mulig ved å utføre regelmessig styrketrening og øke treningsmengden gradvis. Tøyningsøvelser kan også hjelpe med å holde musklene smidige og redusere risikoen for skader. Det er også viktig å skape gode forhold for restitusjon via god og nok søvn, nok og næringsrik mat og hvile mellom treningsøktene.
Hvor lang tid tar det før beinhinnebetennelse går over?
Varigheten avhenger av alvorlighetsgraden og hvordan du behandler det. De fleste opplever bedring innen 4-6 uker med riktig behandling, men kroniske tilfeller kan ta lengre tid.