ARTROSE – ikke bare «slitasje»

Artrose er i dag mer utbredt enn høyt blodtrykk og diabetes. Det kan ramme de fleste leddene i kroppen og ofte rammes hofteleddet og kneleddet. Stivhet og smerte i leddene er de vanligste symptomene, og noen har såpass smerter at selv det å gjøre husarbeid eller det å gå i trapper kan være en vanskelig oppgave. Men hva er egentlig artrose?

HVA ER ARTROSE?

Gjennom årene har artrose blitt forklart på flere måter. «Slitasjegikt» har vært den vanligste forklaringen og brukes blant annet på helsenorge sine sider den dag i dag. Helsepersonell har også forklart det som «bare uforklarlige leddsmerter», «bare slitasje», eller at du har «dårlig brusk». De senere årene har det dog skjedd en holdningsendring på hva artrose er. Vi kaller det ikke lenger en slitasjetilstand, men ser på det som en sykdom som rammer leddene våre. Grunnen til at vi ikke kan kalle det for «bare slitasje» er at artrose også kan forekomme uten overdrevet belastning på leddene. Artrose er i dagens samfunn den vanligste kroniske sykdommen hos personer over 65 år, og er den sykdommen som oftest fører til inaktivitet hos eldre.

JEG HAR BEGYNT Å FÅ GRADVIS MER SMERTER

Selv om det finnes unntak, utvikler gjerne artrose seg sakte og over mange år. Det vil si at de periodevise knesmertene du kjenner når du er 45, som du ikke er så bekymra for, kan i teorien utvikle seg til å bli mer plagsomt når du blir eldre. Plagene kan særlig forverres hvis du ikke har investert i egen helse i mellomtiden. Forskning viser at en aktiv livsstil er å anbefale, både som forebyggende tiltak og som en behandling mot leddsmerter. Og for mange er det ikke store tiltak som skal til før de opplever bedring.

MINE BESTE TIPS

  • Kom til oss for en vurdering hvis du har leddsmerter. Våre terapeuter ønsker å hjelpe deg med dine plager.
  • Ved påvist artrose: Lær om sykdommen og om hvordan du kan mestre den.
  • Prøv å holde en sunn kroppsvekt.
  • Vær fysisk aktiv og tren styrke og kondisjon så du blir andpusten og svett.

Her er noen eksempler på styrkeøvelser som kan være fine å begynne med:

OPPSTEG

KNEBØY

Vi er her for deg om du trenger en grundig vurdering av dine leddsmerter. Sammen skal vi finne en behandling som er riktig for deg. Time hos Marius, eller én av våre andre behandlere finner du ved å trykke på lenkboksene under.

Lurer du på mer om artrose, så send Marius en mail på marius@impulshelse.no

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen