Årsaker til ryggplager

 

https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:463f3b6

Trodde du at det som regel var en enkel forklaring på ryggsmerter? Det er det ikke. Trenger veien tilbake til mindre plager være tilsvarende vanskelig? Det gjør den ikke. Kan det være krevende? Ja, det kan det.

Som bildet viser finnes det utallige årsaker til ryggplager, og ryggplager er som oftest sammensatte. Mange faktorer spiller sammen, og ingen ekspert i verden kan med trygghet peke ut enkeltfaktorer som er avgjørende for at din rygg ikke oppfører seg som du ønsker. Utsagn som; «du har vondt i ryggen fordi bekkenet ditt er rotert», «du har vondt i ryggen pga. holdningen din», «du har vondt i ryggen fordi du er svak i kjernemuskulaturen din», «ikke rart du har vondt i ryggen når du er så stiv», er bastante påstander om ting vi ikke kan hevde.

Ryggplager er vanlige, de er sammensatte, og vi kan i få tilfeller peke på anatomiske mål som årsak. Det blir en forenkling. Vi vet for eksempel at psykososiale faktorer; som hvordan vi har det, hva vi tror er farlig for ryggen etc., ofte bidrar til ryggplager. Men vi kan ikke være bastante med dette heller. Vi kan ikke si: «du tror det er farlig å bøye ryggen, derfor har du vondt når du løfter med bøyd rygg», «du har lite sosial kontakt og er deprimert, det er nok hovedårsaken til dine ryggsmerter». Forskning har vist sammenheng med ryggsmerter, men om det er avgjørende hos personen foran deg er noe vågalt å hevde.

Det positive med at det er så mange potensielle bidragsytere til smerter, nedsatt livskvalitet osv., er at det da finnes like mange veier UT av ryggplager eller i det minste til mindre plager. Så la oss snu dette rundt og se på alle mulighetene! Du har tusenvis av mulige valg som kan bidra til en bedre rygg! Uansett årsak, så kan tusenvis av ting gjøre deg bedre. Det gjør det hele litt morsommere!

Det kan absolutt være nødvendig å adressere faktorer som finnes hos den enkelte som vi vet kan være betydelige bidragsfaktorer i dette tilfellet, for så å legge fokus på dette. Men vi skal ikke glemme å prioritere ting som er meningsfulle for den enkelte og som kan bidra positivt. Vi kan for eksempel gi masse gode øvelser over lang tid til én person hvor hovedårsakene ligger i hvordan denne personen har det, og det vil aldri gi bedring selv om trening i utgangspunktet er positivt. Men om personen heller starter med å gjøre lystbetonte ting i hverdagen, får sortert ut noen negative påvirkninger i livet, så vil kanskje plagene endre seg til det bedre av dette, og det helt uten trening. Som terapeuter har vi vært så overbeviste om at trening løser alt, at vi må passe på ikke å bruke det som et one-fix-all verktøy. Trening er sjelden feil, men det betyr ikke at det alltid er riktig. Vi kan komme langt med andre prioriteringer, men hvert tilfelle behøver sin egen vurdering.

Dere som sliter med ryggen har krav på å få vite potensielle årsakssammenhenger til ryggplager, få fremlagt kunnskap om ryggen og nøkternt få belyst hypoteser rundt dine ryggplager basert på samtalen du har med terapeuten. Da kan vi få en forståelse for hva vi har med å gjøre og du kan være med på å ta valg som på sikt kan bedre plagene.

På generelt grunnlag kan dette være 3 gode steder å starte ved langvarige ryggplager:

  • Prioriter ting som gir deg glede. Om noen av disse tingene inkluderer fysisk aktivitet, helt supert.
  • Prioriter sunne valg, som bedre søvn og et godt kosthold.
  • Tilegn deg kunnskap som gjør deg tryggere på å bruke ryggen. Selv store smerter er som regel ufarlige.

Vi er her for deg om du trenger en grundig gjennomgang av dine ryggplager, slik at vi sammen kan stake ut en vei som er fornuftig for deg.

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen