«Flink pike»-syndromet

Hvorfor skal vi forbinde denne beskrivelsen med noe negativt og kalle det for et syndrom? Hvorfor kaller vi det ikke for stå-på-vilje eller ren råskap? Vi mennesker er forskjellige og har forskjellig bakgrunn som har utviklet oss til den personen vi er i dag. Valg vi har tatt tidligere i livet påvirker resultatet av situasjoner vi finner oss i, i hverdagen.

Noen har mer stå-på-vilje enn andre, noen er mer dedikerte enn andre og noen ønsker å utgjøre en forskjell mer enn andre. Det er ikke feil å være på verken den ene eller den andre siden av skalaen. Men det er kanskje viktig å ha litt balanse.

Daglig får vi pasienter som yter det beste de kan både på jobb, skole, hjem, i familielivet og kanskje også i idrett eller på trening. Og selvfølgelig ønsker vi å gjøre et godt inntrykk på miljøet vi har rundt oss, ved å prestere det beste vi klarer innenfor visse grenser. Men når går det over til å bli et uforsvarlig fenomen vi ikke klarer å gå vekk fra eller håndtere lenger?

 

Har du hørt om livshjulet?

Dette er vår base, vårt verktøy som mange ser altfor ofte vekk fra. Hjulet er til for å gi oss en visualisering av hvor vi bruker vår energi og krefter i hverdagen. Balansen her er viktig for ikke å «gå på veggen», eller bli utbrent. En god balanse mellom familieliv, karriere, helse, økonomi, kjærlighet og så mye mer, vil gjøre at du kanskje føler deg mer lykkelig i livet?

 

Så hvor kommer dette «flink-pike»-syndromet inn?

Hvis man skal følge dette livshjulet så må man innse at livet handler om å gi og ta. Ja, vi kan være superhelter med ren råskap som yter perfekte resultater, men ikke innenfor alle kategoriene på en gang. Slik som med idrett. Vi kan ikke bli gode på langrenn hvis man også skal være perfekt i håndball og spille piano samtidig. Vi må ta én ting av gangen, fordele oppgavene, oppnå det målet man ønsker, for å satse på et nytt og høyere mål.

 

Best i alt

Det mange sliter med er at man ønsker å være best i alt. Det er en sinnstilstand som er vanskelig å legge vekk eller det og rett og slett tørre å gi fra seg ansvaret til noen andre. Av erfaring vet jeg at det ikke går i lengden. For hva er vitsen med å gi alt til enhver tid, hvis man ender opp som utbrent og kanskje sengeliggende over en lengre periode? På et eller annet tidspunkt MÅ man hvile. Man må restituere.

 

Hva er best?

Det er mange pasienter som kommer med høye skuldre, stiv nakke, hodepine og lignende symptomer inn på klinikken. Ikke alt, men mye kan relateres til stress. Stress både fordi det er mye på jobb, hjemme eller kanskje i det sosiale miljøet rundt en, eller alt på en gang?! Så når skal vi endelig gi slipp på noen av plattformene og si: «denne gangen så trenger jeg litt hjelp, jeg klarer ikke å være best i alt», og faktisk kjenne på at det også er greit?

Jeg skal ikke konkludere med at det er feil å bruke beskrivelsen «flink pike»-syndromet, for det er en reell case mange sliter med. Og flink pike er det greit å være, hvis man har et ønske om det. Uansett kjønn, alder, visdom eller utgangspunkt, skal alle føle at de er best, føle råskapen man kan oppnå og kjenne på at jobben de legger inn i et prosjekt eller for å oppnå et mål er tøft og krevende, men også at man har utført oppdraget 110%. Så lenge man gjør det på én eller noen få plattformer av gangen. Så lenge man klarer å sette seg ned og tenke over hva man må legge fra seg, eller gi slipp på en liten stund for å oppnå det målet man ønsker.

 

Legg merke til tegnene

Ikke legg skjul på eller se bort fra tegnene kroppen vår prøver å gi oss. Alle har gode og dårlige dager. Men den kroppen du lever med i dag, er den kroppen du har resten av livet. Ikke bruk den opp så altfor tidlig. Den er så mye mer verdt enn alt annet du noen gang kommer til å eie.

 

 

– Historien om haren og skilpadden – 

«Først da skilpadden var nesten fremme ved mål, våknet haren, og så at skilpadden holdt på å vinne løpet. Han spratt opp, og løp så fort han kunne for å ta igjen skilpadden. Men akk, skilpadden kom først i mål. Alle dyrene lo, men denne gangen lo de ikke av skilpadden!»

 

 

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen