Er det for mye makt i legens ord?

I Norge er vi så heldige å ha et fantastisk helsevesen med din egen fastlege. Fastlegen din er mest sannsynlig en veldig dyktig kvinne eller mann med mye kunnskap. Du stoler på legen din og det skal du gjøre. Hvis du alltid skal ha second opinion på det du får vite hos legen kan det bli veldig vanskelig både for deg og legen å gjøre en god jobb. En fastlege skal kunne noe om nesten alle plager som pasienter kommer med. Det betyr også at de har veldig mange forskjellige typer problemstillinger i løpet av en hektisk dag.

Terapeuter (fysioterapeut, naprapat, osteopat, kiropraktor) innen det private (og offentlige) behandler og trener stort sett muskel- og skjelettplager, med blant annet det vi kaller den biopsykososiale modellen. Kort fortalt betyr det at det er mange faktorer i ditt liv som påvirker dine smerter; det kan være stress, sinnstilstand, søvn, familiesituasjon osv. Avhengig av hvor mye disse terapeutene har å gjøre kan de utføre ca. 1000-2500 konsultasjoner med muskel- og skjelettplager i løpet av ett år. Vi sender pasienter til fastlegen hvis det viser seg at det kan være andre årsaker som skaper dine plager. Akkurat som legen sender pasienter til terapeuter når de mener det trengs.

Mye av vår behandling innebærer trening. Det kan være om du søker for knesmerter, skuldersmerter, eller ryggsmerter. Spesielt rygg og skulderplager kan ofte være litt vanskelige for pasient og terapeut med mange diffuse smerter. For det er mange faktorer som påvirker din opplevelse av smertene, og som vi prøver å formidle på en måte som pasienten forstår. Det er ikke bare en struktur (muskel, sene) som påvirker smerten din. Hele din situasjon og deg som menneske lærer vi gradvis å kjenne underveis i et behandlingsforløp.

Ett ganske vanlig forløp kan se slik ut: Du kommer til en terapeut enten før du har vært hos fastlegen eller etter at du har blitt henvist fra legen. Hos terapeuten blir det tatt anamnese/sykehistorie med fokus på sykdomshistorikk, din situasjon/hverdag og faktorer som berører deg. Det blir utførte en undersøkelse og lagt en plan ut ifra dette. Finner vi noen ting som kan tyde på at dine problemer bør undersøkes av lege først vil vi gi beskjed om det. Dersom alvorlige sykdommer eller andre årsaker ikke er funnet så får du beskjed om dette. Vi starter behandlingsopplegget som innebærer behandling og trening. Du opplever fremgang i hva du klarer å utføre, men du har fortsatt vondt. Du blir undersøkt underveis i forløpet for å bekrefte tidligere testresultater. Vi prater med deg og forklarer så godt vi kan. Avhengig av din situasjon vil vi så godt vi kan forklare de andre årsakene som påvirker din smerte (det er ikke bare en muskel eller et ledd som det er noe feil med).

Her er det vi kan oppleve at legens ord har for mye makt. For du har tatt kontakt med legen igjen og forklarer at du fortsatt har vondt. Ofte opplever vi da at pasienten ringer og sier at de ikke kan fortsette behandlingen og treningen fordi legen har sagt det. Du har fått sykemelding og kanskje voltaren og ofte får du beskjed om å ta det med ro. Legen har da ofte (ikke alle tilfeller) pratet med deg i 5-10 minutter og ikke fått innsikt i alle de andre faktorene som påvirker deg.

Dette er satt på spissen, ikke alle leger gjør dette, men vi opplever at legen gir informasjon om kun strukturelle plager og i noen tilfeller skaper en redsel hos deg som pasient. Du får beskjed om at du må ta det mer med ro og at du bør avbryte behandlingen. Det kan være at du har fått beskjed om prolaps, slitt disk, betennelse i skulder, betennelse i ryggen eller en annen forklaring. Dette innebærer at du blir mindre aktiv og det har ikke gode prognoser. Det legen ikke får vite er at du klarer flere ting i hverdagen din uten smerter, at du har mer vondt i ukedagene da du ikke trives i jobben din eller skuldersmertene din skyldes din statiske jobb og ditt generelle aktivitetsnivå.

Vi terapeuter kan selvfølgelig bli flinkere/tydeligere på hva du kan forvente i behandlingsforløpet og hva som ikke er farlige smerter slik at du «stoler» mer på oss under forløpet. Vi kan også bli enda flinkere til å forklare på en lettfattelig måte hvordan flere aspekter enn kroppens vev kan påvirke smertebildet. Men noen ganger er vi ikke kommet til det punktet i behandlingsforløpet enda når vi blir brutt.

Vi trenger ikke å bli avbrutt i et behandlingsforløp, når vi vet at det ikke er det beste for deg. Når vi da prøver å forklare dette for pasienten har legens ord allerede vunnet. Dessverre for pasienten. Pasienten får da ikke den oppfølgingen han eller henne har behov for, og ender også ofte opp som enda mer usikker på hva som feiler seg.

 

 

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.

Skroll til toppen