•   I sosiale medier

  Adresse : Kapellveien 17, 1410 Kolbotn
    Tlf : 66 80 28 64

  BESTILL TIME  BESTILL AKUTT

  Når akutte rygg- eller nakkesmerter oppstår ringer du oss uansett om det er i vår arbeidstid eller ikke. Vi tar da telefon både på kvelden og i helger. Vi ønsker å hjelpe deg så fort vi har mulighet, både med å kartlegge hva årsaken er og gi deg råd om hvordan du skal forholde deg til smertene i den første tiden.

  Akutte smerter i rygg eller nakke er som regel ufarlige. Det er viktig å få utført en undersøkelse tidlig og få oppfølging i den første tiden for å komme deg raskest mulig. Hva som fysisk utføres, og hva du selv skal gjøre, avhenger av årsaken til smertene.

  Kink
  Kink oppleves ofte som at man ikke kan vri rygg eller nakke til siden og det føles stivt og vondt, man kan for eksempel våkne opp med dette etter å ha sovet feil om natten. Kink er muskelspasmer som aktiveres som en «føre-var»-reaksjon fra kroppen. Rygg og nakke beskytter ryggmarg, nerver og blodkar, og når nervesystemet mottar et faresignal aktiveres beskyttelsesmekanismer for å gi nervesystemet tid til å registrere omfanget av skaden. Smerten kommer da mest for å beskytte deg og for å gjøre deg oppmerksom på hva du skal gjøre og hva du ikke skal gjøre. Dersom for eksempel en viss stilling over tid er ubehagelig så unngår du denne. Kroppen din gir deg med dette veiledning slik at skaden vil lege seg fortere.

  Prolaps
  Prolaps er et ord som hos mange er forbundet med noe farlig, men som regel er dette ufarlig. Mange går rundt med prolaps i nakke eller rygg uten å merke noe til det og det er en del av den naturlige reparasjonsprosessen i vevet.

  Et prolaps skjer i mellomvirvelskivene våre. Disse skivene ligger mellom ryggvirvlene og består av kraftig fiberbrusk og en myk kjerne. Mellomvirvelskivene tillater store bevegelser og tar i mot støt og belastninger. Ved slitasje på disse skivene kan deler av den myke kjernen sive ut av skiven og legge seg på utsiden og vi har et prolaps. Dette kan være smertefritt, men dersom prolapset presser på en nerve vil det gi deg smerter, ikke på grunn av selve trykket, men heller av den kjemiske irritasjonen som oppstår.

  Et prolaps er som regel et resultat av slitasje på mellomvirvelskivene, bestemt av alder, arv og hvordan de har blitt belastet over tid. En frisk mellomvirvelskive vil kreve et stort traume, som en bilulykke, for å briste slik at deler av kjernen siver ut. Derfor kan de fleste tilfeller av prolaps forebygges ved riktig belastning av ryggen. Riktig veiledning av oss ved et prolaps vil også hjelpe deg å unngå nye episoder.

  Hva gjør du?
  Har du en akutt skade i nakke eller rygg så kontakt oss slik at du får vite hva det er, hva som forårsaker det, hva du skal gjøre for å bli bra og hva du skal gjøre for å unngå tilbakefall. Som regel har du godt av å være i bevegelse etter en akutt episode, og langvarig sitting vil ofte gjøre vondt verre.

  Noen ganger kan du oppleve kraftsvikt og sensibilitetstap ved en akutt skade. Dette utreder vi nærmere for deg og vil gi oss et svar på hvor skaden sitter. Mister du derimot kontroll på blæren eller mister følelsen i skrittet så kontakter du lege eller legevakt umiddelbart. Ikke nøl med å ringe 113.