fbpx

Dette gjør vi med ryggplagene dine

I januar skrev vi et blogginnlegg om når vi ønsker at du skal få utført et MR-bilde av ryggen din og når du ikke har behov for dette. Innlegget ligger her. Her beskrev vi også hvilke funn på MR som ikke betyr noe for plagene dine. I dagens innlegg skal vi skrive litt om hvilke ting vi kan gjøre for å bedre plagene dine, og vi vil fokusere på de plagene som har stått en stund.

Ryggplager som har stått over lengre tid handler sjelden om skader på muskulatur, bindevev og ledd. Normal tilhelingstid er forbi og smertene vil sannsynligvis handle mer om en økt følsomhet i nervesystemet ditt og at kroppen fortsatt er i beskyttelsesmodus. Dette er en følsomhet som påvirkes av mange faktorer som blant annet hva du har blitt fortalt, hvordan du oppfatter plagene dine, aktivitetsnivået ditt og hvilke aktiviteter du gjør, samt stress, kosthold, søvn med mer. Smerten påvirkes hele tiden av ”bevisene” hjernen gis om at noe er skadet, herav hva du fortelles, hva du tenker, bevegelser du unngår med mer, samt at nervesystemet og hjernen vår påvirkes av søvn, stress og lignende faktorer når smertestørrelsen vi kjenner skal bestemmes.

Ved langvarige plager vil også kartene hjernen har over de ulike kroppsdelene våre forandres slik at grensene mellom kroppsområdene våre blir mindre tydelige. Dette kan føre til økt smerte og at smerten sprer seg over større områder, for eksempel fra ryggen og ned i setet. Dette er reversibelt, noe vi vil gå videre inn på under.

I avsnittene under går vi igjennom flere av muligheten vi har til å bedre ryggplagene dine. Selv om du tidligere har fått behandling og gjort noen tiltak uten å bli bra, så er det ikke for sent. Ny kunnskap har gitt oss enda bedre verktøy og tilnærmingsmuligheter. Det krever en kyndig jobb av behandleren din, men det krever også at du selv gjør de nødvendige endringene. Sammen er mulighetene gode til å få en bedre hverdag.

Manuell behandling

Manuell behandling vil ved langvarige ryggplager sjelden handle om vevstilheling, det vil heller bidra til å redusere følsomheten i nervesystemet ditt. Det vi ønsker er å påvirke signalene som produseres i og rundt vevet der du har vondt. Manuell behandling vil også gi masse god informasjon til hjernen, noe hjernen kan bruke til å oppdatere kartene den har over kroppen. Dette vil kunne bidra til å redusere smertene dine. Med reduserte smerter vil det igjen være lettere for deg å stole på at ryggen din ikke er skadet og dermed gjøre bevegelser du har vært redd for å gjøre og aktiviteter du har unngått.

Trening

Trening har mange positive effekter for smertetilstander, og ryggen er ikke noe unntak. Bevegelse vil gi feedback til hjernen og være med på å bidra til at hjernekartene som vi nevnte i avsnittet over blir tydeligere igjen. Vi kan øke leddsansen, muskelstyrke og muskeltiming. Ved langvarige ryggplager vil de fleste ha gått inn i et noe avstivet og unaturlig bevegelsesmønster som kan irritere og trigge små nerver, samt at hjernen kan ha koblet spesifikke bevegelser med smerte. Med bevegelse hvor vi har fokus på en fri, naturlig og trygg bevegelse i fravær av frykt så vil vi kunne redusere denne stimuleringen av nerver og signaler som bidrar til å opprettholde følsomheten i nervesystemet ditt.

Trening har også andre positive effekter for plagene din. Trening vil kunne bidra positivt ved å redusere stresshormoner, samt at du vil utskille hormoner som for eksempel endorfiner som kan bidra til å redusere smerte. Du vil forhåpentligvis også få et økt overskudd som kan bidra i de andre aspektene i livet ditt som kan ha en påvirkning på din situasjon.

Personlige aspekter

Ved smerter vil forskjellige hjerneområder være aktive, og det vil dannes aktiveringsmønstre. Disse mønstrene kan fyres opp av mange forskjellige faktorer, noen viktige er dårlig søvn, negativt stress, frykt, sykdom, overbevisning og tanker om situasjonen. Slike faktorer kan dermed øke smerten. Det er viktig å vite at slike ting påvirker plagene dine, slik at du selv kan ta tak i de tingene som ikke er hensiktsmessig for ryggplagene dine. Hos enkelte er dette helt avgjørende for å bli kvitt plagene helt, og unnlatelse av å ta tak i slike faktorer kan ha vært årsaken til at tidligere behandling ikke har tatt deg helt i mål.

Ved å ha god kommunikasjon med din behandler vil du bli klar over de individuelle faktorene som er viktige for deg, og dette vil legge til en ekstra dimensjon. Her er det en glimrende mulighet til å skape en positiv endring for ryggen din.

Kunnskap

Bruk terapeuten din som en underviser. Jo mer du selv kan om smerte, jo bedre resultater vil du oppnå. Du vil få en forståelse av hvorfor du har vondt, hva du kan gjøre med det og sannsynligvis en større frihet fra smerter, større frihet til bevegelse og mindre overvåkenhet overfor din egen rygg – du slipper å gå å passe på den hele tiden. Det kan være svært befriende å ha denne kunnskapen, rett og slett fordi du vil vite at ryggen din er sterk, selv om den har vært vond, og du vil forstå at du kan bruke den på en helt annen og mer behagelig måte enn det du kanskje har gjort en stund.

Veien til mindre smerter

Behandling av smerter du har i muskel- og skjelettapparatet, selv i fravær av skader, inkluderer mange av de samme aspektene som når vi har skader. Manuell behandling kan ha sin plass, så vel som trening og opplæring. Men det er viktig å tenke på at jo lenger plagene har stått, jo mer vil det handle om smerte som fenomen og mindre om vev. Dette betyr at vi må endre fokus på de tingene vi gjør og ta tak i andre faktorer.

Veien til et liv med mindre smerter og bedre livskvalitet er avhengig av at vi vet hva vi har med å gjøre og at vi går veien videre derifra og tar noen riktige valg. Dette gjør vi sammen. Mulighetene er store.

Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.