fbpx

Blogg

Helse handler om mennesker

Helse handler om mennesker. Det handler om valg. Om hvordan vi har det, og hvordan vi tar det. Det handler om relasjoner, kunnskap og mestring. Det handler om en del aspekter vi ikke selv har kunnet ta fullstendig kontroll på det siste året.

Om vi ser på store studier, så er det disse store linjene i livet som betyr noe. Disse tingene korrelerer mye mer med smerter i muskel- og skjelettapparatet enn biomekanikk og strukturelle skader, selv om endringer i kroppens vev selvfølgelig ikke skal ut av bildet.

Vi mennesker er levende organismer, vi er tenkende vesener, vi er intelligente, vi etterstreber å passe inn og finne vår vei. Derfor kan vi også gå oss vill, vi kan føle oss utenfor, vi kan føle at vi ikke strekker til, vi kan stole på informasjon som er feil og som skaper unødvendig trøbbel for helsa vår. Det er nok av medier og uttalelser der ute som gir oss feilinformasjon, som formidler frykt og alt du må passe på, og alt du ikke må gjøre for å få smerter, skader og dårlig funksjon.

Les Mer

KRYSTALLSYKEN

KRYSTALLSYKEN

 

Har du opplevd å bli svimmel når du våkner om morgenen, eller når du snur deg i sengen? Da kan det hende du har krystallsyken, eller også kalt BPPV. Dette er ikke farlig, men kan oppleves som ubehagelig for mange, da man kan føle seg desorientert og ustø til tider. Denne tilstanden er en av de vanligste årsakene til at man opplever en slik svimmelhet og den er mer vanlig hos kvinner enn menn.

 

For at vi bedre skal forstå hva krystallsyken er og hva den kan komme av, skal vi enkelt forklare balansesystemet og det indre øret. Skal også forklare litt om hva som skjer og hvordan man kan gjøre noe med symptomene.

 

Balansen vår påvirkes av syn, hørsel, selve balanseapparatet inne i øret og huden vår. Her kan man se at det er en god del faktorer som spiller inn på om vi er i balanse eller ikke. Ved krystallsyke kan man også få noe som heter nystagmus, eller ufrivillige øyebevegelser. Dette kan komme når man endrer hodets posisjon eller ligger på en eller annen side i f.eks sengen. Disse øyebevegelsene kan gå i ulike retninger, litt avhengig av hvor årsaken sitter.

 

Balanseapparatet inne i øret består av tre bueganger. Disse blir delt inn i den bakre, ytterste og fremre buegang. Inne i disse buegangene er det væske som reagerer på hodets ulike bevegelser til enhver tid, slik at du hele tiden vet hvilken posisjon hodet står i og for å stabilisere øyeeplet ved bevegelse av hodet. I tillegg er det to små otolittorganer inne i øret i disse finnes det otoconer, eller da krystaller på godt norsk. Det er også derfor denne tilstanden har fått navnet krystallsyken.

 

Det som skjer ved krystallsyken er at disse otoconene løsner og vandrer inn i en av disse tre buegangene. Akkurat hva dette kommer av er ikke helt sikkert, med unntak av hodeskade eller whiplash. Når man bøyer seg ned for å ta på sko eller snu seg fra den ene siden til den andre i sengen, vil normalt væsken inne i buegangene reagere på denne bevegelsen og gi beskjed til hjernen om hvordan hodet er plassert. Ved krystallsyken vil disse krystallene som nå ligger inne i væsken i buegangene lage forstyrrelser og hjernen får signaler om at hodet fortsatt er i bevegelse selv om du ligger i ro. Da vil man kunne oppleve en form for svimmelhet og en nystagmus som følge av dette.

 

I de fleste tilfeller vil diagnosen kunne bli satt ved å gjøre ulike posisjonsmanøvere og direkte inspeksjon av øynene for å se etter nystagmus. I tillegg vil noen også kunne bruke briller som registrerer øyets bevegelse til en hver tid når du endrer hodets stilling, disse blir kalt for Frenzel-briller.

 

Når diagnosen er satt og man har funnet ut hvilken av de tre buegangene som er årsaken til plagene og symptomene, vil man kunne starte behandlingen som består av en reponeringsøvelse eller en sekvens som man må gjennomføre. Hver av de tre buegangene har hver sin reponeringsøvelse, så det er viktig å finne ut hvilken av disse tre som er påvirket.

 

Den vanligste og hyppigste buegangen som er årsaken til plagene er som oftest den bakre delen, med hele 80% av tilfellene. For å behandle denne typen bruker man en manøver som blir kalt for Epleys manøver. Dette er en behandlingsform som kun tar et par minutter, og hvor behandleren din holder hodet ditt i utvalgte stillinger som gjør at løse krystaller forsvinner ut av buegangen. Denne manøveren kan bli gjort flere ganger til svimmelheten og symptomene blir mindre eller forsvinner.

 

Vi har kunnskapen til å undersøke og behandle krystallsyken, så ta kontakt om du har spørsmål eller bestill time på knappen under.   

 

Les Mer

Calm shit down, build shit up

Du har kanskje hørt metaforen om begeret som til slutt renner over. Dette er en metafor som blir brukt i flere forskjellige sammenhenger, og det er også noe som vi kan bruke for å forklare hvorfor vi utvikler smerter i kroppen. Denne metaforen er simpel i seg selv, men gjør det enkelt å se på smerte fra et litt større perspektiv uten å begynne med kompliserte begreper og avanserte forklaringsmodeller. Denne metaforen forklarer hvordan stress og belastning blir større enn hva vi har plass til i glasset vårt.

Les Mer

Hvordan ser fremtidens behandling ut?

Å visualisere meg selv som fysioterapeut om 5, 10 og 20 år er en øvelse jeg ofte gjør. Jeg er ingen spåmann, men jeg er overbevist om at det vi gjør i morgen alltid vil slå det vi gjør i dag, så lenge lidenskapen for det vi driver med er tilstede.

Les Mer

«Flink pike»-syndromet

Hvorfor skal vi forbinde denne beskrivelsen med noe negativt og kalle det for et syndrom? Hvorfor kaller vi det ikke for stå-på-vilje eller ren råskap? Vi mennesker er forskjellige og har forskjellig bakgrunn som har utviklet oss til den personen vi er i dag. Valg vi har tatt tidligere i livet påvirker resultatet av situasjoner vi finner oss i, i hverdagen.

Les Mer

Er det for mye makt i legens ord?

I Norge er vi så heldige å ha et fantastisk helsevesen med din egen fastlege. Fastlegen din er mest sannsynlig en veldig dyktig kvinne eller mann med mye kunnskap. Du stoler på legen din og det skal du gjøre. Hvis du alltid skal ha second opinion på det du får vite hos legen kan det bli veldig vanskelig både for deg og legen å gjøre en god jobb.

Les Mer

Hodepine

EN MINI-SERIE OM HODEPINE

først publisert på facebook. 

Hodepine – del 1

Hodepine er et relativt kjent og vanlig fenomen for folk flest. Faktisk har 8 av 10 personer hatt hodepine i løpet av det siste året.

Les Mer

NOEN GANGER SMILER VI AV INGENTING

Har du smerter eller andre plager i muskel- og skjelettapparatet kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre, hvor du skal gå, hvem du skal stole på. Skal du knekkes, skal du trene, skal du slutte med en aktivitet, skal du bare ta tiden til hjelp? Det selges mange kurer og tvilsomme lovnader, så det kan være vanskelig å navigere i tilbudsjungelen.

Hvem snakker sant, og hva sitter du igjen med på både kort og lang sikt ved å benytte deg av de forskjellige tilbudene?

Les Mer
Vennligst oppgi navn og e-postadresse for å komme til kostholdskalkulatoren.